Friday, April 5, 2013

Kahwin Muda :)

Assalamualaikum, aku rasa nak kongsi entri kali ni yang tak ramai berani menyahut seruan ni. Alhamdulillah, kawan satu group aku (batch 1995) telah mendirikan masjid tahun lepas bulan 12. bagus apa yang telah diatur oleh pihak keluarga masing-masing, mungkin jodoh dorang awal, Alhamdulillah. tambah lagi dengan berita gembira dorang bakal menimang cahaya mata pada bulan 9 nanti, InsyAllah. semoga apa yang dirancang diizinkan Allah, dan semuanya baik-baik saja, Aamiin. semoga juga dapat memberikan yang terbaik dalam rumahtangga korang, okayyy?

kahwin muda banyak manfaat dan kebaikannya:

 • tuntutan agama-agama menyarankan kita untuk menyegerakan perkahwinan andai cukup syarat. berkahwin juga adalah sunnah kerana boleh meningkatkan bilangan umat Islam di muka bumi ini.


KELEBIHAN NIKAH

saat akad nikah~dapat PAHALA!
suami peluk isteri~dapat PAHALA!
cium isteri~dapat PAHALA!
renung isteri~dapat PAHALA!
suami bekerja untuk cari rezeki halal untuk isteri~PAHALA!
suami bernafsu tengok isteri~PAHALA!
suami pegang isteri ~PAHALA!
suami marah isteri(untuk menegur)~PAHALA!
suami imamkan isteri~BERLIPAT KALI DARAB TAMBAH kali kuasa dua PAHALA!
suami ajar isteri fardhu ain~PAHALA!
suami setubuh isteri~PAHALA!
main kenyit2 mata dengan isteri~PAHALA!
Allhhurabbi..SERONOKNYA.
 • mengelak daripada zina-Hati manusia mana yang boleh tahan dengan godaan duniawi di zaman sekarang? Iman kita bukanlah setebal mana mahu memikul gelora nafsu yang melonjak-lonjak seawal usia 18 tahun lagi. Jika harapkan ideologi kolot di mana seseorang itu hanya boleh berkahwin setelah mempunyai kerja, sebuah kereta dan rumah, sudah pasti usia sudah menjengah 29 tahun. Bayangkan derita yang perlu ditanggung selama 10 tahun sebelum sampai waktu itu? 
 • menjadi lebih bertanggungjawab-Jika selama ini hanya ada seorang ibu bapa, kini sudah menjadi anak kepada dua ibu dan dua bapa. Jika selama ini bekerja/belajar sambil lewa, sekarang lebih bermotivasi dan dedikasi demi menyara keluarga tercinta.
 • menimbulkan ketenangan jiwa-Jika bertanya kepada mereka yang sudah beristeri/ bersuami, mereka pasti menyatakan betapa asyik dan seronoknya alam perkahwinan. Ketenenangan yang dirasa sukar difahami dan diterjemah dalam kata. Ya, memang ada ketikanya pening kepala memikirkan tentang kerenah pasangan, assignment, ansuran kereta, sewa rumah; tetapi semua ini diubati dengan seorang peneman yang sedia menjadi bahu tempat bersandar, dan menjadi rakan di kala suka dan duka. Kehadiran seorang cahaya mata yang comel akan menyerikan lagi mahligai yang dibina
 • fikiran lebih matang-Berkahwin dapat merubah hidup seseorang yang dahulunya terumbang-ambing kepada lebih berwawasan. Tiada lagi masa untuk melepak bersama rakan, membaca komik atau ber-facebook,  dan digantikan dengan perkara yang lebih berfaedah dan matang.
 • membaiki diri-Ramai mengakui, turning point paling penting dalam kehidupan mereka adalah perkahwinan kerana mulai detik itulah mereka berubah menjadi insan yang lebih baik. Sikap panas baran dan pemalas semasa zaman bujang dapat dikikis sedikit demi sedikit. Si isteri pula sudah rajin untuk ke dapur dan mengemas rumah. Solat juga didirikan secara berjemaah andai ada kelapangan masa.
 • rezeki bertambah-Antara alasan mereka yang mahu melambat-lambatkan perkahwinan ialah kerana kebutuhan kewangan. Makan minum, pakaian, ansuran kereta dan rumah, lampin anak, kirim duit kepada mentua dan macam-macam lagi yang selalu memukul kotak fikiran. Tapi percayalah, Tuhan tidak akan membebankan hambanya melebihi apa yang bisa ditanggung oleh mereka. Berkahwin adalah tuntutan agama, dengan sendirinya rezeki itu akan datang kepada anda walaupun pada mulanya sedikit, tapi kelak anda akan dapat mengatasi kesulitan itu selagi anda percaya dan bepegang kepada rahmat-Nya.
"Wahai sekalian pemuda-pemuda: Sesiapa di antara kamu yang mampu nikah (disebut dalam syarah makna hadis ini, "Nikah" bererti jima', nafkah dan mahar)", maka berkahwinlah; kerana sesungguhnya ia (kahwin) lebih menundukkan pandangan, lebih menjaga kemaluan. Dan jika dia tidak mampu, maka (digalakkan) berpuasa; itu adalah penjagaan baginya."
(Hadis Sahih Riwayat Al-Bukhari 1905, Muslim 1400)

hmm, aku pun teringin juga, tapi entah lah mungkin belum sampai jodoh aku kot. InsyAllah, kalau ada jodoh tak kemana. jodohkan rahsia Allah, dan jangan kita lupa mati juga rahsia Allah :) kbai uolss. ehh kejap click ni Cara Meyakinkan Ibu Bapa Kalau Nak Kahwin Muda, cer try :D

2 comments:

 1. awalnya kwn awk. hehe, awk bila lagi? ;)

  ReplyDelete
 2. hehe, jodoh dorang awal. hee, taktau lah lagi. hihi

  ReplyDelete

CopyRight Myakawaii